I nattens mørke frøs hun til
og hvisket gjennom tårer
Jeg vil ikke, jeg vil ikke
En dobbelt så gammel mann
Hun undret~ vil det noen gang ta slutt?
Og selv om det ikke ble fullført,
gjorde det fremdeles vondt
Han gjorde som han ville i mørket
Hun var seksten, følte skyld
og forvirring fordi
det var ting hun kunne gjort
som hun ikke gjorde den natten.

Historien jeg ønsker å dele hendte for en god stund siden, for jeg er en godt voksen kvinne nå. Jeg tror likevel det er en viktig historie å dele, da det er så mange unge jenter som utsettes for slike ting. Kanskje det kan hjelpe?

En fredag kveld var jeg med ei klassevenninne som hadde en jugoslavisk kjæreste på 28 år, for å treffe hans kamerat. Vi var seksten år. Dette var 1,5 mil hjemmefra. Det var vel første gang jeg drakk vin den kvelden, men jeg var ikke overstadig beruset. Denne kameraten så eldre ut enn 28 år for å si det sånn, og var nok i alle fall dobbelt så gammel som meg. De hevdet likevel at han var på samme alder som hennes kjæreste da jeg spurte.

Etter hvert danset vi litt, og ja, jeg lot ham kysse meg. Da vi havnet på sofaen og han begynte å kneppe opp skjorten min, kjente jeg at panikken kom. Dette ville jeg ikke. De to andre trakk seg tilbake på et soverom, mens vi var i stua. Jeg begynte faktisk å gråte, og sa «Jeg vil ikke. Jeg vil ikke». Hele natten gjennom holdt han på, og tok ikke mitt nei for et svar. Jeg la meg påkledd på sofaen med ryggen imot han. Han kom og trakk meg med bort til madrassen på gulvet han lå på. Jeg ble avkledd. Jeg låste meg inn på badet og gråt. Klassevenninnen min kom for å gå på do da. Hun så hvor opprørt jeg var og kom med ei t-trøye. Jeg hørte hun pratet med han og sa noe utenfor, men like etterpå sto han og banket på badedøren og røsket i håndtaket. Han måtte tisse. Jeg måtte slippe han inn og kunne ikke låse døren sånn. Da han hadde gjort sitt ærende forsøkte han å penetrere meg bakfra der på badegulvet. Det var hardt, det var vondt. Jeg var faktisk sår i tre dager etterpå. Men han kom likevel ikke gjennom fordi jeg var jomfru, så var det tilbake på madrassen på stua. Slik pågikk det altså natten gjennom.

Jeg kapitulerte litt husker jeg, og tenkte at han får få det han vil, for da ville det ta slutt. Men siden han ikke fikk trengt gjennom jomfruhinnen tok det ikke slutt før etter mange timer. Morgenen etter ba jeg ham vise meg retningen til nærmeste bussholdeplass, og tok bussen hjemover. De to andre lå og sov.

Det var ikke slik at vi hadde mobiler den gangen. Hadde jeg vært i min egen hjemby hadde jeg gått ut døren, men som sagt var det 1,5 mil derfra. Det var liksom ikke bare å spasere ut i natten. Jeg var også en umoden sekstenåring. Det skal sies at etter å ha blitt mye mobbet gjennom hele grunnskolen, var ikke min selvtillit eller trygghet på meg selv den største. Jeg opplevde også et overgrep med beføling som seksåring av en barnevakt.

Det tok meg faktisk to år å tenke på det som skjedde som overgrep. Blant annet fordi jeg ble fortalt av disse tilstede at «Du kan ikke si ja, og så nei. Det er ikke bra.» Jeg hadde jo latt ham kysse meg, før det gikk videre. Jeg hadde vel likevel rett til ikke å ville ha sex? «Jeg tror du ville, men ombestemte deg og gråt fordi dette var første gangen din». Jeg følte skyld og forvirring fordi det var ting jeg kunne gjort, som jeg ikke gjorde i situasjonen. Hvorfor løp jeg ikke bare til en nabo? Eller, noen av de jeg pratet med etterpå forsto ikke, og fikk meg til å føle skyld. Det var en jente som tok det veldig på alvor, og kalte det for hva det var. «Men du tar det så rolig!» sa hun til meg. Det tok i alle fall lang tid å definere det som skjedde og skjønne at det ikke var riktig. Jeg vet nå at dette ikke er uvanlig, men ble så overrasket da jeg snakket i telefonen et par år senere med ei på støttesenteret. Jeg hadde våknet av en drøm om det som skjedde den morgenen, og det fikk meg til å ringe. Det var visst ikke uvanlig at man ikke forsto hva man var utsatt for med en gang. Det var mange som det gikk opp for senere sa hun. Det er så mange myter. Voldtekt skal innebære vold, tvang, du skal ha motsatt deg det og helst skreket.

Må det være gjennomført penetrering for å kalle det voldtekt? Det var altså den jomfruhinnen som skiller det fra å være voldtekt og ikke, men det var også den som fikk det til å pågå så lenge. Er ikke alder en faktor? Hvor voksen er man egentlig som sekstenåring, selv om det i Norge er den seksuelle lavalder? Noen få måneder før, og jeg hadde vært femten. Og stilt overfor en voksen mann på i alle fall tredve. Alt dette gjorde det mye vanskeligere for meg å definere opplevelsen, til og med ovenfor meg selv. Og det er synd!

Fem år senere var det en som fulgte meg hjem etter en kveld på byen. Han var utlending. Han ville absolutt følge meg hjem. Jeg ville ikke at han skulle vite hvor jeg bodde. Han nektet å la meg være i fred. Plutselig sa jeg: «Har du tenkt å voldta meg?» Det kom ut skikkelig brått. I fortvilelse ble jeg med inn til ham, for jeg ønsket virkelig ikke at han skulle følge meg helt hjem. Så jeg lot det som skjedde skje, nesten med vilje. Etterpå endte jeg på voldtektsmottaket. Jeg ble kjørt dit av foreldrene til ei venninne. Hele undersøkelsen. Anmeldelse til politiet. Da jeg satt på krisesenteret før avhøret, mumlet jeg noe om at det som skjedde minnet litt om noe jeg hadde opplevd før. Saken endte ikke overraskende med henleggelse, men jeg tror egentlig det var det jeg opplevde fem år før, som trakk i trådene den gangen. En hendelse som jeg ville anmelde. Det var bare ubevisst.

Senere skulle jeg ha samleie med en kjæreste. Samme stilling som den gangen på badegulvet, og det gikk ikke. «Du må slappe av», sa han. «Jeg tror du spenner musklene dine». Til min overraskelse fikk jeg plutselig masse bilder i hodet av episoden fra flere år før og en panikkfølelse, men da jeg hørte stemmen til han jeg var sammen med trakk det meg på en måte tilbake.

Så var det et kjempebra nettsted med fagfolk som svarer på spørsmål om slike temaer. De validerte det jeg opplevde som voldtekt og alvorlig. De skrev det er voldtekt uavhengig om det har skjedd penetrering og uavhengig av om jomfruhinna fortsatt er intakt. Voldtekt er ifølge straffeloven å tvinge noen til såkalt seksuell omgang. Denne valideringen betydde utrolig mye for meg. Jeg skulle ønske jeg hadde fått den før. Og jeg håper diktet i starten kanskje kan bety noe for noen.